Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

O διάλογος μεταξύ Ηρακλείου και του εκθρονισθέντος Φωκά


 


 
-«Ούτως, άθλιε, την πολιτείαν διώκησας;
-«Συ κάλλιον έχεις διοικήσαι;»


           Ο διάλογος μεταξύ Ηρακλείου και του εκθρονισθέντος Φωκά
                      
         04 Ὀκτωβρίου 610.—Οι δυνάμεις του Ηρακλείου συλλαμβάνουν τον αυτοκράτορα Φωκά ο οποίος και θα εκτελεστεί την επομένη ημέρα μαζί με τον αδελφό του, και άλλους συνεργάτες του. Ο Ηράκλειος άφθασε από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη, και είχε αποβιβασθεί στο Έβδομον από τις 3 Οκτωβρίου, όπου κατόπιν ναυμαχίας ο στόλος του βύθισε πολλά πλοία του Αυτοκράτορα Φωκά. Αμέσως εξεγέρθηκαν οι Πράσινοι, απελευθέρωσαν τις κρατούμενες συγγενείς του Ηρακλείου και στράφηκαν εναντίον των Βένετων. Ακολούθησε η σύλληψη του Φωκά στις 4/10 και η εκτέλεσή του στις 5/10. Την ίδια ημέρα η σύγκλητος και ο λαός πρόσφεραν το στέμμα στον Ηράκλειο
           


              Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χρονικογράφοι της εποχής περιγράφουν τον Φωκά ως ένα σκληρό, βίαιο, αδίστακτο και ανίκανο αυτοκράτορα. Ακόλαστος ,μεθυσμένος και κτηνώδης ήταν ο πρώτος που εισήγαγε ανελέητες μεθόδους βασανισμού των πολιτικών του αντιπάλων.
             Κατά τη διαδρομή, από όλα τα μέρη που πέρασε κατά την πορεία του προς τη Βασιλεύουσα , o Hράκλειος συνάντησε  ενθουσιώδη υποδοχή και ενισχύθηκε με άνδρες που έσπευσαν να ενταχθούν στις δυνάμεις του. Ήταν νέος, μεγαλόσωμος με ξανθά μαλλιά και επιβλητικό παρουσιαστικό. Πολύ σύντομα θα αποδείκνυε την αξία σε όλα τα επίπεδα και θα καταλάμβανε περίοπτη θέση στη Βυζαντινή Ιστορία.
            Εισήλθε θριαμβευτής στην Πόλη με την υποστήριξη των Πρασίνων και χωρίς μάχη. Η ανακτορική φρουρά των Εξκουβιτόρων αυτομόλησε στην πλευρά του και τελικώς ο Φωκάς συνελήφθη.
          Τότε διεξήχθη ο περίφημος διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Ηράκλειος με επιβλητική μεγαλοπρέπεια τον ρωτά:
<<Αυτός είναι λοιπόν ο τρόπος, με τον οποίο διοίκησες την αυτοκρατορία;>>.
Ο Φωκάς τον κοιτάζει με απάθεια και απαντά:
<<Γιατί; Μήπως εσύ θα την κυβερνήσεις καλύτερα;>>.
            Τα λόγια αυτά θύμωσαν αλλά και αιφνιδίασαν τον Ηράκλειο. Η απάντηση αυτή, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του και θα την ανακαλεί κάθε φορά που θα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές ή θα κρίνεται για κάποιες αποφάσεις του. Η κατάληξη βέβαια του Φωκά ήταν ο θάνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου