Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Πολεμικές Κατασκευές. 11ος αιώνας.

Εικόνες βυζαντινών χειρογράφων. Bibliothèque nationale de France,Grec 2442, 11ος αιώνας! Χειρόγραφο πολεμικών κατασκευών.


      Πολεμικές             Κατασκευές       
11ος αιώνας αναδημοσίευση από τη σελίδα http://grec2442bnf.blogspot.gr/?m=1           O 11ος αιώνας σημαδεύει ταυτόχρονα τη μέγιστη ακμή, αλλά και την αρχή της παρακμής της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αυτής που σε κατοπινούς χρόνους ονομάστηκε "Bυζαντινή". Με τους μεγάλους στρατηλάτες αυτοκράτορες  (Φωκά, Τσιμισκή, Βασίλειο Β΄) το Βυζάντιο θα κυριαρχήσει στο στρατιωτικό τομέα, επεκτείνοντας τα σύνορά του σε ζωτικά για την αυτοκρατορία εδάφη σε δύση και ανατολή. Η άνοδος στο θρόνο απόλεμων και ανίκανων ηγετών και η συνακόλουθη παραμέληση του στρατού θα σημάνει την υποχώρηση και τη συρρίκνωση.
                       
     

            Μία  σημαντική κατηγορία  των βυζαντινών όπλων ήταν τα τειχομαχικά, όσα δηλαδή χρησιμοποιούνταν στις πολιορκίες κάστρων. 
            Στις πολιορκητικές μηχανές των πολιορκητών, εκτός από τις σκάλες και τις ξύλινες γέφυρες, ανήκει ο κριός, με τον οποίο γκρέμιζαν ευπαθή τμήματα των τειχών, το πετροβόλον, που εκσφενδόνιζε μεγάλες πέτρες, οι ελεπόλεις, ξύλινοι τροχοφόροι πύργοι, και η χελώνη, με την οποία οι στρατιώτες πλησίαζαν τα τείχη, έπλητταν τη λιθοδομή τους ή έσκαβαν το έδαφος δημιουργώντας σήραγγες.

 Πηγή: http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b84582634/f1.planchecontact.r=grec%202442

Όλες οι ζωγραφιές του χειρογράφου Grec 2442 της Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας.
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b84582634/f1.planchecontact.r=grec%202442


6 σχόλια:

  1. Thank you for sharing good points... Find out the Peacock on Xbox One information can you get peacock on xbox one

    Find out the Tiktok ads outside for schedule with reviews tiktok ads outside of schedule

    ΑπάντησηΔιαγραφή