Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Λουτρά Αγκίστρου: Βυζαντινή μαγεία

 
Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ. ΣΕ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΟΥΤΡΟ

               Μέχρι πριν κάποια χρόνια ελάχιστοι ήταν εκείνοι (οι εκλεκτοί) που γνώριζαν την ύπαρξή τους. Τα βυζαντινά λουτρά στο χωριό Αγκιστρο Σερρών (50 χλμ. από τις Σέρρες) μπορεί να είχαν πίσω τους ιστορία πολλών αιώνων, μέχρι τα τελευταία χρόνια ωστόσο δεν είχαν αξιοποιηθεί. Ωσπου ευτυχώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, τα λουτρά αναδείχτηκαν και ο κόσμος που τα επισκέπτεται άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Οι λουτήρες στα λουτρά Αγκίστρου, με τα νερά να μη σταματούν να τρέχουν ούτε στιγμή καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.  Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας
Οι λουτήρες στα λουτρά Αγκίστρου, με τα νερά να μη σταματούν να τρέχουν ούτε στιγμή καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.
 
 
             Τα βυζαντινά λουτρά του Αγκίστρου χρονολογούνται γύρω στο 950 και βρίσκονται δίπλα ακριβώς στο σύγχρονο ξενοδοχείο Hamam. Η αξία τους ήταν ήδη γνωστή από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους και συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι και την περίοδο της τουρκοκρατίας. Λέγεται μάλιστα πως ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του απολάμβαναν πολύ συχνά την ευεργετική δράση των νερών του. Παρότι μάλιστα πέρασαν δέκα ολόκληροι αιώνες, το λουτρό διατηρήθηκε όλα τα χρόνια σε πολύ καλή κατάσταση, έχει χαρακτηριστεί επισήμως μάλιστα ως «πολιτισμικό μνημείο». Πέρα από το αυθεντικό βυζαντινό λουτρό, σήμερα έχουν χτιστεί και λειτουργούν και σύγχρονα χαμάμ σε παράπλευρο χώρο.
               Τα νερά των λουτρών έρχονται μέσα από τα σπλάχνα της Γης, με την θερμοκρασία τους να διατηρείται σταθερή στους 40°C - 41°C.  Η δράση τους έχει χαρακτηριστεί ιδανική για μια σειρά παθήσεων όπως ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, δερματικές παθήσεις, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές φλεγμονές, χολολιθίαση και άλλες ακόμη. Παρ' όλα αυτά, ακριβώς λόγω της υψηλής θερμοκρασίας τους θεωρείται πως αντεδείκνυνται για άτομα που πάσχουν από κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις όπως φλεβίτιδα, κιρσούς, καρδιακά νοσήματα ή ασταθή πίεση.
              Τα λουτρά λειτουργούν συνεχώς, επτά ημέρες την εβδομάδα, και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
 
 
Λουτρά Αγκίστρου: Βυζαντινή μαγεία
 
              
 
 
 
Ο βυζαντινός πύργος
 
 
             Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο βυζαντινός πύργος με το ρολόι. Χρονολογείται κι αυτός από τη βυζαντινή εποχή (950 μ.Χ), χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως παρατηρήτήριο και αργότερα επί Τουρκοκρατίας ως λαικό δικαστήριο φυλακή και τόπος απαγχονισμού. Στις τέσσερις γωνίες του υπάρχουν ακόμη οι πέτρινες προεξοχές, από τις οποίες στηνόντουσαν οι αγχόνες για τις εκτελέσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου