Στέγη για την ιστορία του
Βυζαντίου
Η ρωμαϊκή και βυζαντινή Θράκη αποκαλύπτεται μέσα από
300 εκθέματα του νέου Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου.
αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ
Αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές, σπαράγματα τοιχογραφιών και ψηφιδωτά από ναούς, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, καθώς και νομίσματα, που μέχρι τώρα ήταν στις αποθήκες των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Εβρου, αλλά και πολλά αντικείμενα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου, καταγράφουν την ιστορία από τη ρωμαϊκή εποχή (2ος - 3ος μ.Χ. αι.) μέχρι την ύστερη βυζαντινή περίοδο και τον 19ο αιώνα.
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό το μουσείο, που έλειπε από την περιοχή και σκιαγραφεί όλη την ιστορία της Θράκης. Η εκθεσιακή αφήγηση εστιάζει στη σημασία αλλά και τη συμβολή της Θράκης ως γεωγραφικής περιφέρειας σε άμεση γειτνίαση με την πρωτεύουσα τόσο της Βυζαντινής όσο και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και την ανάδειξη του Διδυμοτείχου ως κομβικού σημείου της περιφέρειας αυτής» λέει στο «Εθνος» η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εβρου, Ζωή Μιλτσακάκη.
Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν δύο λίθινες ανάγλυφες πλάκες του Θράκα ιππέα, από το Διδυμότειχο, που χρονολογούνται στον 2ο-3ο μ.Χ. αιώνα, και μία μαρμάρινη με την ίδια παράσταση από την Πλωτινούπολη, του 3ου μ.Χ. αιώνα. Ενδιαφέρον επίσης έχουν γλυπτά θωράκια, επιστύλια, ταφικές πλάκες με περίτεχνη φυλλόσχημη διακόσμηση του 5ου μ.Χ. αιώνα, από το Παπίκιο όρος στη Ροδόπη αλλά και από το Πραγγί Διδυμοτείχου.
Πλούσια είναι τα εκθέματα της κεραμικής, που καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο από τα ρωμαϊκά ως τα ύστερα βυζαντινά χρόνια, κάποια από τα οποία είναι χαρακτηριστικά δείγματα αραβουργημάτων, της γνωστής διακοσμητικής τεχνοτροπίας της αραβικής και μουσουλμανικής τέχνης.
Δεκάδες αντικείμενα μικροτεχνίας που ήταν παρατημένα στις αποθήκες των εφορειών αρχαιοτήτων, όπως ελεφαντοστέινα πλακίδια με ανθρώπινες μορφές και μέλη, που κατασκευάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως τάματα στον θεό και καλύπτουν όλη τη βυζαντινή περίοδο, βρήκαν τη θέση τους στις προθήκες.
Ενας αριθμός νομισμάτων καλύπτει όλη την ιστορία της περιοχής, από την ίδρυση της Πλωτινούπολης από τον Τραϊανό τον 2ο μ.Χ. αιώνα μέχρι την ύστερη βυζαντινή εποχή.
Μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και σχέδια, παρουσιάζονται 50 κτίρια του Διδυμοτείχου που έχουν κηρυχθεί μνημεία τέχνης και υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας, αλλά και εικόνες από επαγγέλματα που χάνονται.
Διαδραστικότητα
Σε ειδικό χώρο υπάρχουν διαδραστικές οθόνες που παρουσιάζουν κομμάτια της ιστορίας της Θράκης, αλλά και ένα πρόγραμμα που δείχνει την απόσταση μεγάλων πόλεων της περιοχής από την Κωνσταντινούπολη και μάλιστα με κάθε μέσο -είτε με τα πόδια, είτε με ΙΧ, είτε με τρένο, είτε με λεωφορείο.
«Πρόκειται για μια σύγχρονη έκθεση, που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και ενήλικες, ντόπιους και τουρίστες» αναφέρει η κ. Μιλτσακάκη.
Το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8.30 ως τις 15.00. Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το σχολικό συγκρότημα της πόλης, σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2009 από το υπουργείο Πολιτισμού σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος. Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη ξεκίνησε το 2011 μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ όλα τα εκθέματα συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν από συντηρητές της ΕΦΑ Εβρου.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Τι κρίμα όμως αυτό το σύγχρονο κτίριο να είναι τόσο κακόγουστο...
ΑπάντησηΔιαγραφή