Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ: Η μηχανή της αυτοκρατορίας

 
Bυζαντινό Τοπίο, έργο του Φώτη Κόντογλου

     Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα και καρδιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ήταν αναμφίβολα το πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της . Εντούτοις, όπως σε όλες οι μεσαιωνικές κοινωνίες, έτσι και στο Βυζάντιο η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν αγρότες. Έτσι ο περίπλοκος κρατικός μηχανισμός της αυτοκρατορίας εξαρτιόταν από την εργασία των εκατομμυρίων αγροτών. Ένα μεγάλο μέρος των βυζαντινών στρατιωτών ήταν επίσης άτομα «μερικής απασχόλησης», που κατείχαν γεωργικό κλήρο σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική θητεία.
 
        Οι διορατικοί βυζαντινοί κυβερνήτες αναγνώρισαν αυτήν την εξάρτηση και προσπάθησαν μέσω της νομοθεσίας και μερικές φορές με άμεση παρέμβαση να προστατεύσουν τους μικροκτηματίες αγρότες από τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις των «Δυνατών» ("ισχυρών") Δυνατοί ονομάστηκαν οι επαρχιώτες αριστοκράτες μεγαλογαιοκτήμονες που έγιναν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της βυζαντινής κοινωνίας από το 10ο αιώνα και μετά. Οι σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της επαρχιακής αριστοκρατίας για τον έλεγχο της αγροτικής εργασίας και τους καρπούς της γεωργικής παραγωγής είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της μέσης - βυζαντινής ιστορίας.
         Οι περισσότεροι αγρότες στο Βυζάντιο ζούσαν σε μικρά χωριά και ελάχιστοι σε απομονωμένα αγροτόσπιτα. Τα φτωχότερα σπίτια ενός τυπικού αγροτικού χωριού ήταν ισόγεια και αποτελούνταν από δύο ή τρία δωμάτια, με δάπεδο από πατημένο πηλόχωμα και αχυρένια στέγη. Οι πιο εύποροι χωρικοί ζούσαν σε διώροφα σπίτια, στα οποία το ισόγειο χρησίμευε σαν αποθήκη. Τα σπίτια αυτά είχαν επίσης στάβλους για τα ζώα και αρκετά διέθεταν μύλο για το άλεσμα του σιταριού. Γύρω από αυτά τα σπίτια υπήρχαν αμπελώνες, λαχανόκηποι, οπωρώνες και ελαιώνες. Στις εδαφικές ζώνες μεταξύ των διαφορετικών ιδιοκτησιών έσπερναν σιτάρι, κριθάρι, βρόμη ή σίκαλη. Πιο μακριά από το χωριό έβοσκαν τα κοπάδια των προβάτων, των αιγών και των βοοειδών.

Τύποι καλλιεργειών και άλλων γεωργικών παραγωγών
 
 
          Οι καλλιέργειες εξαρτιόνταν από τη θέση και την ποιότητα του εδάφους: Στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και ιδιαίτερα στις τεράστιες φάρμες των μεγαλογαιοκτημόνων εκτρέφονταν ζώα, ενώ στις ποτιστικές και εύφορες παράκτιες περιοχές της Μικράς Ασίας καλλιεργούνταν το σιτάρι, τα αμπέλια και οι ελιές. Άλλες μορφές γεωργικής παραγωγής ήρθαν στο προσκήνιο όταν ευνόησαν οι περιστάσεις: η αλιεία αποτέλεσε ένα σημαντικό τομέα της αγροτικής οικονομίας στις παράκτιες περιοχές και στις όχθες των λιμνών, καλλιεργήθηκε το λινάρι καλλιεργήθηκε για την παραγωγή  σχοινιού και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Καλλιεργήθηκε επίσης το βαμβάκι, αυξήθηκε η καλλιέργεια των δέντρων μουριάς για την παραγωγή μεταξιού από μεταξοσκώληκες. Αναπτύχθηκε και η μελισσοκομία, για την παραγωγή του κεριού καθώς επίσης και του μελιού.


Η διατροφή των βυζαντινών αγροτών
 
           Οι αγρότες είχαν μια ποικίλη διατροφή, ειδικά σε περιόδους της σταθερότητας και της ευημερίας. Το ψωμί ήταν το κυρίαρχο μέρος της διατροφής και συμπληρώνονταν από τις ελιές και το ελαιόλαδο, τα φασόλια, τα ψάρια, τα λαχανικά - όπως το λάχανο - τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα καρότα, το σκόρδο, τα αγγούρια και τα κολοκύθια, διάφορα φρούτα συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των αχλαδιών, των κερασιών και των δαμάσκηνων, καθώς επίσης και του μελιού και των καρυδιών. Τα ζώα ήταν σημαντικά για την παραγωγή γάλακτος, τυριού και για το κρέας τους. Τα αυγά κότας ήταν επίσης σε μεγάλη εκτίμηση στη διατροφή τόσο του φτωχού αγρότη όσο και του αριστοκράτη.
 
 
 
Οικονομικές πιέσεις, φορολογία, και αλλοτρίωση του εδάφους
 
         Η αγροτική οικονομία επηρεάστηκε πολύ σοβαρά από την ανάγκη να συμμετέχει στα φορολογικά έσοδα της αυτοκρατορίας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι όλοι οι Βυζαντινοί παραποιούνταν για τη φορολογία. Εντούτοις, το πιο βαρύ φορτίο φόρων το πλήρωναν οι βυζαντινοί αγρότες.
      Η αδυναμία των μικροκαλλιεργητών να αποπληρώσουν τους φόρους και τα δάνεια χαρακτηρίζεται ως μια από τις κύριες αιτίες για την οικονομική καταστροφή τους. Έτσι έβαζαν ως εγγύηση τα χωράφια τους και αυξανόταν ο δανεισμός και η χρεοκοπία τους.
      Η θέση των μικρών αγροτών στο Βυζάντιο γίνονταν ακόμη χειρότερη σε περιόδους πολέμων, δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών και εξαιτίας της πίεσης των μεγαλογαιοκτημόνων και της φορολογικής πίεσης του κράτους. Αιώνες με τους αιώνες η γη από τα χέρια των μικρών αγροτών πέρασε στα χέρια των δυνατών και της εκκλησίας. Δημιουργήθηκαν τεράστια κτήματα μοναστηριών, παρά τις σποραδικές προσπάθειες από την κεντρική κυβέρνηση να χορηγηθεί η οικονομική βοήθεια στους μικροκαλλιεργητές ή να νομοθετήσει ενάντια στην πώληση του εδάφους στους δυνατούς.
       Έτσι το βυζαντινό κράτος μέχρι τον 12ο αιώνα είχε χάσει κατά ένα μεγάλο μέρος την άμεση σχέση του με το κύριο σώμα των ανθρώπων που είχαν πληρώσει έως τώρα τον κύριο όγκο της φορολογίας, που παρήγαγαν τα τρόφιμά του και άλλα γεωργικά αγαθά, και που εξυπηρέτησαν στις οπλισμένες δυνάμεις του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου