Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΡΩΜΑΙΚΗ -ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΡΩΜΑΙΚΗ -ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα.

Εικονική περιήγηση στο Γαλεριανό Συγκρότημα: Πώς ήταν η Καμάρα, η Ροτόντα, το Ανάκτορο και ο Ιππόδρομος τον 4ο-7ο αι. μ.Χ.

Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα0
                    

 

             Το γνωρίζατε ότι η Καμάρα (Αψίδα του Γαλερίου) είχε οκτώ συνολικά πεσσούς, ότι η Ροτόντα ήταν ναός αφιερωμένος στην αρχαία θρησκεία, και ότι τον 4ο-6ο αιώνα μ.Χ. λειτουργούσε Ιππόδρομος που ξεκινούσε από το ύψος της Εγνατίας και έφθανε έως τη θάλασσα;
              Τα παραπάνω κτίσματα, και πλήθος άλλων όπως το Ανάκτορο, το Οκτάγωνο, η Βασιλική και η Αψιδωτή Αίθουσα αποτελούσαν μέρος του μεγαλειώδους Γαλεριανού Συγκροτήματος, του «παλατιού» του τετράρχη Γαλερίου (260-311 μΧ), ο οποίος είχε ως «έδρα» του τη Θεσσαλονίκη, μεταμορφώνοντάς την σε μια από τις σημαντικότερες αυτοκρατορικές πόλεις της ύστερης ρωμαϊκής εποχής.


Γαλεριανό συγκρότημα: Πομπική οδός και κύρια λεωφόρος
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα1
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα2

                   Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και μετά από μακρόχρονη επιστημονική μελέτη, η ΙΣΤ” Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε μια ψηφιακή απεικόνιση του μνημείου, η οποία παρουσιάζεται από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, στην αίθουσα πολυμέσων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Δημ. Γούναρη και Αλ. Σβώλου.


Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα3


                Παράλληλα, κυκλοφορεί και ένας οδηγός τσέπης, ο οποίος παρουσιάζει τη συνοικία του ανακτόρου, και δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη  να κατανοήσει τη μορφή των κτηρίων στην εποχή της λειτουργίας τους (4ο-7ο αιώνα μΧ), καθώς και να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα της Νοτιοανατολικής περιοχής της αρχαίας Θεσσαλονίκης


Εικονική περιήγηση στο Γαλεριανό Συγκρότημα
           Το Γαλεριανό Συγκρότημα είναι αποτέλεσμα του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος του Γαλερίου, και συνδέεται με την τελευταία περίοδο ακμής της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης, όταν ο τετράρχης την όρισε ως έδρα του, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της και ενισχύοντας τον ρόλο της ως σταυροδρόμι πολιτισμών και κέντρο ανάπτυξης όλης της περιοχής.
                     Η ανέγερση των ανακτόρων στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στο τέλος του 3ου μΧ αιώνα, μετά τη νίκη του Γαλερίου επί του βασιλιά των Περσών Ναρσή στην Αρμενία το 298 μΧ. Το Γαλεριανό Συγκρότημα κτίσθηκε στις παρυφές της πόλης, δίπλα στο ανατολικό τείχος. Προς το Νότο εκτεινόταν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα (οδός Μητροπόλεως), ενώ το δυτικό του όριο θεωρείται πως ήταν στην οδό Απελλού.
                Το ανάκτορο αποτελούνταν από δύο οικοδομικά σύνολα, συνδετικός κρίκος των οποίων είναι η Αψίδα του Γαλερίου. Στο βόρειο τμήμα του βρίσκεται η Ροτόντα, ενώ νότιά της βρίσκεται η Αψιδωτή Αίθουσα (οικοδομικά κατάλοιπα επί του πεζόδρομου Δ.Γούναρη, τμήμα μεταξύ των οδών Αλ.Σβώλου και Ι.Μιχαήλ) και τα οικοδομήματα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου (Βασιλική, κεντρική κτηριακή ενότητα, διώροφο κτήριο, λουτρά, Οκτάγωνο).Λουτρά του Ανακτόρου
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα4 

Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα5 

Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα6
Η Ροτόντα

      
                Η Ροτόντα ήταν κατά την τετραρχική περίοδο ναός αφιερωμένος στην αρχαία θρησκεία, ενώ κατά την παλαιοχριστιανική εποχή (4ος έως αρχές του 6ου αι. μΧ) μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στους Ασώματους ή Αρχάγγελους.

Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα7
Η Ροτόντα σήμερα και την εποχή κατασκευής της

Η Αψίδα του Γαλερίου

             Νότια της Ροτόντας υπήρχε θριαμβική Αψίδα (η γνωστή σήμερα Καμάρα), η οποία κτίσθηκε μεταξύ του 298 και του 305 μΧ, σε ανάμνηση της εκστρατείας και της νίκης του Γαλερίου κατά των Περσών.

Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα8
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα9 


Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα10
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα11

                 Η Αψίδα του Γαλερίου σήμερα και η ψηφιακή απεικόνισή της
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα12

         

               Το οικοδόμημα στην τελική του μορφή αποτελούνταν από οκτώ πεσσούς, διατεταγμένους ανά τέσσερις σε δύο παράλληλες σειρές. Σήμερα σώζονται μόνο τρεις πεσσοί, οι οποίοι φέρουν ανάγλυφες παραστάσεις που απεικονίζουν τις νικηφόρες εκστρατείες των Ρωμαίων κατά των Περσών το 297, καθώς και συμβολικές εικόνες που προπαγανδίζουν τη στρατιωτική δύναμη του Γαλερίου και την ισχύ της τετραρχίας
Η Αψιδωτή Αίθουσα

               Πρόκεται για πιθανόν το τελευταίο προς βορρά κτήριο του ανακτόρου. Ήταν κτισμένη σε έναν νοητό άξονα με κατεύθυνση βορρά-νότου, ενώ τα ερείπια του κτηρίου είναι ορατά στο ανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου.

Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα13
   

             Σύμφωνα με νεώτερες απόψεις, η Αψιδωτή Αίθουσα ήταν τρικλίνιο, χρησιμοποιούνταν δηλαδή για τη διοργάνωση συμποσίων και άλλων τελετών που συνδέονταν με την παρουσία του αυτοκράτορα και της ακολουθίας του στον ιππόδρομο.


Η Βασιλική

               Η Βασιλική ήταν ένα μεγαλοπρεπές κτήριο, το οποίο λειτουργούσε ως αίθουσα υποδοχής και ακροάσεων. Από το συνολικό οικοδόμημα είναι σήμερα ορατή μόνο η δυτική τοιχοποιία και το μεγαλύτερο τμήμα της αψίδας, ενώ το υπόλοιπο κτίσμα είναι θαμμένο κάτω από τον πεζόδρομο της πλατείας Ναυαρίνου και της οδού Γούναρη. 


Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα14
Το Οκτάγωνο


            Το Οκτάγωνο αποτελεί, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα από τα κυριότερα οικοδομήματα του συγκροτήματος. Σύμφωνα με την επικρατέστερη ιστορική έρευνα, προοριζόταν για αίθουσα ακροάσεων ή αίθουσα θρόνου των ανακτόρων, ενώ αργότερα λειτούργησε και ως χριστιανικός ναός.
 
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα15

Το Οκτάγωνο σήμερα και όπως ήταν
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα16
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα17
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα18
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα19Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα20
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα21
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα22


          Η καταστροφή του Οκταγώνου τοποθετείται τον 7ο αιώνα μΧ, εποχή που η Θεσσαλονίκη συγκλονίζεται από ισχυρούς σεισμούς, που κατέστρεψαν τα περισσότερα κτήριά της. Μετά την καταστροφή του κτίσματος, ο προθάλαμός του μετατράπηκε σε δεξαμενή, η οποία λειτούργησε μέχρι τον 14ο αιώνα. Αψιδωτή αίθουσα των Ανακτόρων
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα23

Ο Ιππόδρομος
 
                 Κατά τους χρόνους της Τετραρχίας, ο Ιππόδρομος ήταν ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια οικοδομήματα, καθώς, εκτός από τους αγώνες που διεξάγονταν σε αυτόν, αποτελούσε έναν κατ” εξοχή πολιτικό χώρο, όπου ο λαός επικοινωνούσε με τον αυτοκράτορα και εξέφραζε τη βούλησή του. 


Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα24
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα25
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα26
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα27
  

         Ο Ιππόδρομος κατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου αι. μΧ, ενώ, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές, συνέχισε να λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι τον 6ο αιώνα. Τα ερείπια του Ιπποδρόμου σώζονται αποσπασματικά, ανατολικά της εκκλησίας της Νέας Παναγίας (πλατεία Φαναριωτών), καθώς και στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομικών τετραγώνων της πλατείας Ιπποδρομίου και των οδών Γούναρη, Φιλικής Εταιρείας και Αγαπηνού.
Έτσι ήταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα. - Εικόνα28

         

           Η μελέτη για την τρισδιάσταση ψηφιακή απεικόνιση του Γαλεριανού Συγκροτήματος εκπονήθηκε από την ομάδα των αρχιτεκτόνων της ΙΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ.Αθανασίου, Β.Μάλαμα, Μ.Μίζα και Μ.Σαραντίδου, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου.
           Οι εικόνες της ψηφιακής αναπαράστασης και το αντίστοιχο βίντεο υλοποιήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Φώτη Τσακμάκη, ενώ όλο το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου