Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Η Μονή Πετράκη

 
 
                Από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας που σώζονται και λειτουργούν έως σήμερα, το καθολικό της Μονής των Ασωμάτων, γνωστής σήμερα ως Μονή Πετράκη (κοντά στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”), είναι κτίσμα του 10ου αιώνα. Έχει κτιστεί με αργολιθοδομή και ανήκει στον τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο. Έχει νάρθηκα με τρούλλο, ενώ ο εξωνάρθηκας προστέθηκε το 1804. Η μονή ανακαινίστηκε το 1673 από τον γιατρό Πέτρο (Πετράκη) Παπασταμάτη από τη Δημητσάνα, που μόναζε στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Καρέα με το όνομα Παρθένιος. Από τότε η Μονή των Ασωμάτων έγινε μετόχι της Μονής του Καρέα μέχρι τα τέλη του 18ου αι. οπότε οι μοναχοί μετεγκαταστάθηκαν για ασφάλεια στη Μονή των Ασωμάτων της οποίας μετόχι έγινε η Μονή του Καρέα. Οι ηγούμενοι της Μονής μέχρι το 1840 προέρχονταν από την οικογένεια του Πετράκη.



Η πρόσοψη του καθολικού της Μονής κοσμείται με τρία ψηφιδωτά στα τοξωτά υπέρθυρα: πάνω από την κεντρική είσοδο παριστάνεται η Δέηση (Ο Χριστός μεταξύ της Παναγίας και του Ιωάννη του Προδρόμου που δέονται), ενώ πάνω από τις πλαϊνές θύρες Αρχάγγελοι.



Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο υπέρθυρο της αριστερής θύρας κρατεί ειλητό με τη γραφή Άγιος, Άγιος, Άγιος.



Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στο υπέρθυρο της δεξιάς θύρας κρατεί ειλητό όπου η φράση Κύριος Σαβαώθ (Κύριος των Δυνάμεων).



Βόρεια όψη του ναού. Οι ενισχυτικοί ψευδοπεσσοί προσφέρουν πλαστικότητα στην επιφάνεια του κτηρίου. Διακρίνονται οι δύο οκτάπλευροι τρούλλοι, του κυρίως ναού και του νάρθηκα.



Το εσωτερικό του ναού. Οι τοιχογραφίες που καλύπτουν τον ναό φιλοτεχνήθηκαν το 1719 από τον σπουδαίο αγιογράφο Γεώργιο Μάρκου από το Άργος και τους μαθητές που εργάζονταν στο αττικό εργαστήριό του (έργα δικά του είναι και οι τοιχογραφίες της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα και σε άλλους ναούς στην Αττική).



Η Πλατυτέρα ένθρονη στην κόγχη του ιερού με τον Ιησού παιδί στην αγκαλιά της ανάμεσα στους δύο Αρχαγγέλους που σεβίζουν. Κάτω ζώνη με τις μορφές των Προφητών σε μετάλλια.



Επιστύλιο μαρμάρινο (υπέρθυρο) με επιγραφή στον προαύλιο χώρο της Μονής. Μνημονεύεται η ανακαίνιση της Μονής από τον καθηγούμενο Διονύσιο Πετράκη τον Μάρτιο του 1758.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου