Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Τοπογραφία Κωνσταντινούπολης : Άγιος Ιωάννης εν Τρούλλω

 
 
 
 
 

Άγιος Ιωάννης εν  Τρούλλω- Hirami Ahmed Pasa Mescidi 
 
             Μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως τα κτηριακά συγκροτήματα των μεγάλων βυζαντινών μονών θα περιέλθουν στους κατακτητές και τα περισσότερα θα μετατραπούν σε τεμένη όπως η Αγία Θεοδοσία (Gül camii), οι Άγιοι Θεόδωροι (Kilise camii), η Μονή του Λιβός (Fenari İsa camii), η Μονή Μυρελαίου (Bodrum camii), η Παμμακάριστος (Fethiye camii), η Μονή του Χριστού Παντεπόπτου (Eski İmaret), η Μονή Παντοκράτορος (Zeyrek camii), η Μονή των Αγίων Σεργίου και Βάκχου (Küçük Aya Sofya camii), η Μονή Στουδίου (İmrahor camii), η Μονή της Χώρας (Kariye camii), ο Άγιος Ανδρέας Εν Τη Κρίσει (Koca Mustafa Paşa camii), η Μονή Ακαταλήπτου Χριστού (Kalenderhane camii), οι Άγιοι Πέτρος και Μάρκος (Atik Mustafa Paşa camii), ο Άγιος Ιωάννης Εν Τρούλλω (Ahmet Paşa mescidi) και η Αγία Θέκλα (Toklu İmbrahim Dede mescidi).
            Ο Άγιος Ιωάννης εν  Τρούλλω βρίσκεται λίγα βήματα προς τα νότια της μονής Παμμακαρίστου. Πρέπει να είναι κτίριο του 12ου αι. Η ιστορία του κτιρίου πριν την άλωση δεν είναι γνωστή. Γίνεται λόγος για το κτίριο όταν ο πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος το 1454-56 αποφάσισε να μεταφέρει το πατριαρχείο στην Παμμακάριστο και έτσι τoυς μοναχούς που βρίσκονταν εκεί τους μετέφερε στο ναό αυτό.

              Την περίοδο που μετατράπηκε σε τζαμί η μονή Παμμακαρίστου το 1587-88, μετατράπηκε και αυτός ο ναός σε τζαμί από τον γενίτσαρο Agasi Hirami Ahmed Pasa που πέθανε το 1598,
 

              Το κτίριο έχει σταυροειδές σχήμα με τρία μέρη στη μεριά του ιερού. Μετά τη μετατροπή του σε τζαμί στο νότιο τοίχο του νάρθηκα ανοίχτηκε μια πόρτα, κάποια παράθυρα χτίστηκαν και φτιάχτηκε ένας ξύλινος μιναρές.
               
             Το 1930 το τζαμί έπαθε ζημιές με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί και να αρχίσει γρήγορα να καταρρέει.Το 1946 γκρεμίστηκε ο νάρθηκας. Στα χρόνια 1966-68 έγιναν εργασίες αναστήλωσης και συνεχίζει να λειτουργεί ως τζαμί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου