Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ - ΚΟΥΛΑΣ

To  σπουδαιότερο σήμερα σωζόμενο κτίσμα του κάστρου είναι ο πύργος που υψώνεται στο δυτικό άκρο του πευκόφυτου λόφου και είναι γνωστός ως"Πύργος του Ορέστη". Ο ισχυρότατος αυτός πύργος κτίστηκε σε αρχαίο φρούριο που υπεράσπιζε την πόλη τον Ζ' και  ΣΤ' π.χ Η ίδρυση της βυζαντινής Ακρόπολης ανάγεται στον 9ο μ.χ αιώνα, όπου πήγες αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς κατασκεύασε οχυρωτικά έργα στην πόλη των Σερρών. Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο αναφέρεται σε πολλά χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων ως "Κάστρο".  

 
  




 

 

 
 
 
 
 
 
















Μετά την κατάκτηση των Φράγκων επικράτησε η ονομασία "Καστέλι" που διατηρήθηκε έως τα χρόνια της τουρκοκρατίας. 

Οι Τούρκοι ονόμαζαν την Ακρόπολη "Μπας Κουλέ" και από αυτό το όνομα προήλθε  και η ονομασία "Κουλάς" που ισχύει έως σήμερα. Την περίοδο των βυζαντινών χρόνων η ακρόπολη περιβαλλόταν  από ισχυρό τοίχος  με ατρακτοειδές σχήμα. Στο εσωτερικό του τις κατοικίες των εκάστοτε διοικητών και αξιωματούχων του κράτους.



Το τείχος της Ακρόπολης, σύμφωνα με τον τούρκο περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή, είχε δύο πύλες στην ανατολική και δυτική πλευρά, τα ίχνη της οποίας(δεύτερης) διασώζονται έως και σήμερα. Μεγαλόπρεποι πύργοι αποτελούσαν μέρος του τείχους. Ο ακριβής αριθμός αυτών δεν είναι γνωστός, διότι υπάρχει διαφάνεια μεταξύ περιηγητών και ερευνητών. 








Ο γάλος ROBERT DE DREUX  αναφέρει τέσσερις πύργους, ενώ ο Π. Παπαγεωργίου κάνει λόγο για έξι. Σήμερα έχει διασωθεί "ο πύργος του Βασιλέως" στη δυτική πλευρά, το ψηλότερο μέρος του οποίου είναι κατεστραμμένο.Μια δεύτερη εκδοχή για το χρόνο κτισίματος του κάστρου της  Ακρόπολης, παραπέμπει στην επιγραφή που βρίσκετε στο δεξιό άκρο του πύργου του Βασιλέως, για την ερμηνεία της οποίας εκφράστηκαν πολλές απόψεις. Η επικρατέστερη είναι ως "Πύργος του Ανδρόνικου Βασιλέως ον έκτισεν Ορέστη". Πρόκειται για τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο τον Γ', που στα 1341 μ.Χ ε τείχισε την Αμφίπολη και το Δεμιρ Ισάρ( Σιδηρόκαστρο) και πιθανότατα και την πόλη των Σερρών.







Ο επιβλητικός λόφος του Κουλά, στους πρόποδες του οποίου απλώνεται η πόλη των Σερρών, αποτελεί  χρόνια τώρα πόλο έλξης όχι μόνο για τους Σερραίους , αλλά και για κάθε εθνικότητας επισκέπτες που στο κάστρο, όσο και στα εναπομείναντα τείχη θα νιώσουν να ξεπηδούν ήρωες της ιστορίας και να ξεφυλλίζουν τις σελίδες της.






Πηγη: Ιστότοπος του Δήμου Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου