Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η Γάζα «έκρυβε» βυζαντινό ναό 1.500 ετών



αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Οι ριγμένοι κίονες ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε βυζαντινό καθεδρικό ναό που χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια. Τα σημαντικά ευρήματα, που φέρουν και χριστιανικά σύμβολα, εντοπίστηκαν στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών για την ανέγερση εμπορικού κέντρου.


Τα χαλάσματα ενός βυζαντινού ναού που χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια εντοπίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από εργάτες που πραγματοποιούσαν χωματουργικές εργασίες για την ανοικοδόμηση ενός εμπορικού κέντρου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το παλαιστινιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Οπως έγινε γνωστό, οι εργάτες έφεραν στο φως αρκετά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και μαρμάρινους κίονες, ύψους 3 μέτρων, που φέρουν κορινθιακή γραφή. Επίσης, εντοπίσθηκε θεμέλιος λίθος που φέρει το σύμβολο του σταυρού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα χρονολογούνται από το 395 έως τα τέλη του 600 μ.Χ.

Ειδικότερα, ο Τζαμάλ Αμπού Ριντά, επικεφαλής του παλαιστινιακού οργανισμού Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν καθεδρικό ναό της Βυζαντινής περιόδου, προσθέτοντας ότι οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου επεδίωκαν να χτίζουν εκκλησίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γάζα εξελίχθηκε σε μεγάλο λιμάνι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ρωμαίοι αλλά και Ελληνες, Εβραίοι, Αιγύπτιοι και Πέρσες ζούσαν εκεί. Κατά τις αρχές του 4ου και του 5ου αιώνα, κατασκευάστηκαν πολλές εκκλησίες, μία παράδοση που συνεχίστηκε μέχρι την κατάκτηση του λιμανιού από τους Αραβες, το 637 μ.Χ.

Ο Αμπού Ριντά επισημαίνει ότι τα ευρήματα είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας, τονίζοντας ότι η κατασκευή του εμπορικού κέντρου θα πρέπει να περιμένει μέχρι ολοκληρωθεί η προσπάθεια ανεύρεσης περισσότερων τμημάτων του ναού. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παλαιστινιακή Ιστορία, τόσο πριν από το Ισλάμ όσο και έπειτα από αυτό», υπογράμμισε ο επικεφαλής του παλαιστινιακού οργανισμού Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, αλλά παραδέχθηκε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν κατέχει ικανούς πόρους για να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη ανασκαφή.

«Η τοποθεσία για την οποία μιλάμε είναι μεγάλη. Εχει έκταση 2.000 τ.μ. και βάθος περίπου 10 μέτρα. Χρειάζονται εκατοντάδες εργάτες και πολλά εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να έρθουν στο φως και άλλα τμήματα των κιόνων και να διαβαστούν οι επιγραφές».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου