Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Υπόγειος ναός με μοναδικές αγιογραφίες ανακαλύφθηκε στη Νεάπολη της Καππαδοκίας (φωτο, βίντεο)

 

  • Υπόγειος ναός με μοναδικές αγιογραφίες ανακαλύφθηκε στη Νεάπολη της Καππαδοκίας (φωτο, βίντεο)



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ http://www.pontos-news.gr/


             Με τον τίτλο «Ιστορική εκκλησία που ανακαλύφθηκε στο Νέβσεχιρ της Τουρκίας θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία της Ορθοδοξίας» υποδέχεται η εφημερίδα Hurriyet Daily News την είδηση της ανακάλυψης μίας ακόμα ορθόδοξης εκκλησίας στη Νεάπολη της Καππαδοκίας.
 
 
Οι ειδικοί λένε ότι οι τοιχογραφίες του υπόγειου ναού θα αλλάξουν την ιστορία της Ορθοδοξίας!
          Η υπόσκαφη εκκλησία αποτελούσε μέρος της υπόγειας πόλης, έκτασης 360.000 τετραγωνικών μέτρων, στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Νεαπόλεως. Η επαρχία Νέβσεχιρ (Νεαπόλεως) είναι επαρχία της κεντρικής Τουρκίας στην περιοχή της Καππαδοκίας. Συνορεύει με τις επαρχίες Καισάρειας, Νίγδης, Άκσαραϊ και Κίρσεχιρ. Η περιοχή φημίζεται για τον μεγάλο αριθμό βυζαντινών ναών.




           Οι εμπειρογνώμονες είναι ενθουσιασμένοι με τις τοιχογραφίες, που απεικονίζουν σκηνές άγνωστες μέχρι τώρα από το βίο του Ιησού Χριστού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Νέβσεχιρ, Χασάν Ουνβέρ, οι αγιογραφίες του υπόγειου ναού, που φαίνεται ότι είναι ο μεγαλύτερος στην Καππαδοκία, δείχνουν, μεταξύ άλλων, την Ανάληψη του Χριστού. «Γνωρίζουμε ότι αυτές οι τοιχογραφίες δεν έχουν υπάρξει σε καμία άλλη εκκλησία», δήλωσε ο Ουνβέρ χρονολογώντας με μια πρώτη προσέγγιση τη δημιουργία του ναού τον 5ο αιώνα μ.Χ.
«Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας,
η Καππαδοκία θα μπορέσει
να καταστεί ακόμα μεγαλύτερο
κέντρο για την Ορθοδοξία», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
            Ο αρχαιολόγος Σεμίχ Ιστανμπουλούογλου, επικεφαλής των εργασιών, είπε ότι τα λεπτά τοιχώματα του υπόγειου ναού κατέρρευσαν λόγω του χιονιού και της βροχής και θα πρέπει να αποκατασταθούν. Η εκκλησία, πρόσθεσε, ήταν καλυμμένη με χώμα και τα κομμάτια των τοιχογραφιών έπρεπε να αποκολληθούν ένα προς ένα.




            Ο συνεργάτης του, αρχαιολόγος Αλί Αϊντίν, δήλωσε πως ορατή είναι αυτή τη στιγμή μόνο η στέγη της εκκλησίας, έτσι πληροφορίες σχετικά με το ύψος και άλλα χαρακτηριστικά θα είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν μόνον μετά τις εργασίες καθαρισμού. Ο Αϊντίν πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακή αφύγρανση του ναού ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αλλοίωσης των τοιχογραφιών.


  


             «Έχουμε σταματήσει τις εργασίες, προκειμένου να προστατευτούν οι τοιχογραφίες και η εκκλησία. Όταν ο καιρός ζεστάνει, την άνοιξη, θα περιμένουμε η υγρασία να εξατμιστεί και θα ξεκινήσουμε την αποχωμάτωση».
Εξαιρετικής σημασίας είναι ότι κατά την εκτίμηση των ειδικών πολλές αγιογραφίες είναι πιθανόν να είναι άθικτες, καθώς βρίσκονται ακόμα κάτω από χώμα.
         «Ορισμένες αγιογραφίες έχουν αποκαλυφθεί, όμως οι υπόλοιπες θα δουν το φως όταν ολοκληρωθεί η αποχωμάτωση» είπε ο αρχαιολόγος, γνωστοποιώντας ακόμα ότι η αυθεντική είσοδος του ναού έχει εντοπιστεί, δεν έχει όμως ακόμα ανασκαφεί.



Καταγραφή του ναού σε βίντεο, με ξεναγούς τους αρχαιολόγους και τον δήμαρχο Χασάν Ουνβέρ (τουρκικά)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου