Σελίδες

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΔΑΦΝΙ, ο εσταυρωμένος ναός


ΔΑΦΝΙ, ο εσταυρωμένος ναός


 της  Σοφιάννας  Αγγελοπούλου
 
              Σήμερα το πρωί νιώθοντας αυτό το καλοκαίρι να ξεψυχά δεν έτρεξα στην κοντινότερη παραλία για την τελευταία βουτιά, πήρα την πιστή μου φωτογραφική σύντροφο τη Μέλισσα και βγήκα προς αναζήτηση της μονής Δαφνίου που ουδέποτε είχα πάει την έβλεπα όμως κάθε φορά φεύγοντας για ταξίδι στην εθνική οδό και πάντα ήθελα να την επισκευθώ εσωτερικά γιατί ήταν κλειστη και απροσπέλαστη στο κοινό από το 1979.
              Είχε πάθει σοβαρές ζημιές από το σεισμό τότε και γι΄αυτό την "βάφτισα" Ο εσταυρωμένος ναός γιατί όλες οι σκαλωσιές και οι υποστηλώσεις σου δίνουν την εντύπωση ενός ταλαιπωρημένου καλόκαρδου γίγαντα που περιμένει υπομονετικά το πότε θα ξανασηκωθεί στα πόδια του....
              Θ'αργήσει ακόμα, οι φύλακες μας είπαν προβλέπονται άλλα 4 τουλάχιστον χρόνια,
αλλά μια βόλτα εκεί έχει, πιστέψτε με. πολλά να προσφέρει.
              Μια βόλτα στο πάρκο που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο με το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τους χώρους με εστιατόριο. καφετέρια και πολύβουη παιδική χαρά, είναι μια όμορφη κατάληξη αυτού του οδοιπορικού.
                                                 Σεπτέμβριος 2009
 
 
 
Σημειωση "Βυζαντινών Ιστορικά"
 
           Ευχαριστώ την κυρία Αγγελοπούλου για την ευγενική παραχώρηση της αναδημοσίευσης της υπέροχης δουλειάς της. Η διευθύνση της σελίδας είναι:
 
           Στο μοναστήρι έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τα έργα και η Mονή είναι επισκέψιμη.
 
 
 
 
Λεπτομέρειες από τα ψηφιδωτά, όπως φωτογραφήθηκαν απ'την σχετική προβολή για τα έργα του Ναού:







Τα υπέροχα ψηφιδωτά και λεπτομέρειες απ΄τις τοιχογραφίες της μονής:




Ο παντοκράτορας φυλακισμένος από τις σκαλωσιές αλλά τόσο κοντά μας....

 

Οι μορφές, με άριστες αναλογίες και συγκρατημένες κινήσεις, καθώς προβάλλονται επάνω σε χρυσό βάθος μοιάζουν ανάγλυφες και θυμίζουν κλασικά και ελληνιστικά πρότυπα.

Η έκφραση στα πρόσωπα των αγίων χαρακτηρίζεται από υψηλό ήθος και ευγένεια, ενώ η απόδοση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γίνεται με σπάνια δεξιοτεχνία.
 
 
 
Στην νότια όψη του Καθολικού υπήρχε τετράγωνος αύλειος χώρος με τοξοστοιχίες, πτέρυγες κελλιών και βοηθητικά κτίσματα που ανακαινίστηκαν ή ανοικοδομήθηκαν αρκετές φορές μέσα στα χίλια χρόνια ύπαρξης του μνημείου
Στο εσωτερικό του ναού, τοιχογραφίες και έργα υποστήλωσης







Στο εξωτερικό του Ναού και τα τείχη



 
 
 
Το μοναστήρι προστατεύεται από οχυρωμένο με πύργους και επάλξεις τετράγωνο περίβολο με δύο πύλες εισόδου, στην ανατολική και τη δυτική πλευρά. Παράλληλα προς τις τέσσερεις πλευρές του οχυρού περιβόλου, αλλά σε μικρή απόσταση από αυτές, διατηρούνται τα ερείπια κτισμάτων, ίσως των αρχικών κελλιών.



4 σχόλια:

  1. Θά ΄ταν καλό να έχετε υπ΄ όψιν σας αυτόν τον ιστότοπο. Πραγματικό διαμάντι από τα λίγα. Τα μυστικά , τα πολιτιστικά μνημεία της Κωνσταντινουπόλεως.

    http://tixamperiaapothnpolh2.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O δημιουργός της εξαιρετικής αυτής σελίδας Θεόδωρος Μπουφίδης τυγχάνει να είναι φίλος μου και ως εκ τούτου, έχουν δημοσιευτεί πολλές από τις σπουδαίες εργασίες του.

      Διαγραφή
  2. Υπέροχα το "αναπλάσατε"....καλή συνέχεια στην τόσο ενδιαφέρουσα δουλειά σας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε τιμά το σχόλιό σας. Ελπίζω να μου παραχωρηθεί η άδεια να δημοσιεύσω κι άλλες- βυζαντινού πάντα ενδιαφέροντος- εργασίες σας, με την αναφορά του ονόματος και της σελίδας σας.

      Διαγραφή